top of page
Etsi

Vanheneeko saatava?

Saatava muodostuu tuotteen tai palvelun luovutushetkellä.

Saatavan tai velan, miten vain, vanheneminen tai perintäkelvottomuus tuottaa joskus erimielisyyttä laskuttajan ja maksajan välillä.

Esimerkki:

Laskun peruste saattaa olla epäselvä tai riitainen ja velkoja ei heti laskuta mahdollisesti epäselvää saatavaa. Alle kolmen vuoden jälkeen velkoja laskuttaa saatavaansa. Ostaja ei reagoi ja aloitetaan perintä.

Ostajan näkemys asiasta on: En ole ollut kyseisen velkojan kanssa missään tekemisissä vuosikausiin".

ONKO SAATAVA LASKUTETTAVISSA? ONKO SAATAVA PERINTÄKELPOINEN? Laskun oikeellisuus pitää tietysti selvittää. Sen tekee viimekädessä oikeusistuin. Ajallisesti se kyllä olisi perintäkelpoinen.

Saatava ei vanhene, vaikka sitä ei heti laskutetakaan, mutta se vanhenee kolmessa vuodessa, mikäli sitä ei laskuteta tai ryhdytä perimään ennen määräajan täyttymistä.

On sitten tietysti ihan toinen asia, onko hyvää kauppatapaa jättää saatava laskuttamatta. Ainakin sen oikeudellinen määrittely vaikeutuu ajan kuluessa.

Molempien osapuolten kannalta "avoimen" asian selvittäminen on aina helpompaa tuoreeltaan, jolloin osapuolilla on yleensä vielä muistikuvia ja ehkä mahdollisia todistajia saatavilla.

228 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Luottotiedot

Kun luottotiedot ovat kunnossa, niin asiat hoituvat helposti. Kun luottotietoihin tulee kielteinen merkintä, se voi olla katastrofi tai ainakin se mahdollistaa sen. On turha luetella seikkoja, mutta e

Koron merkitys saatavassa

Joskus kuulee mainittavan ettei saatavan myöhästymisellä ole paljon väliä, saahan siitä hyvän koron. Toisaalta sitten taas huomautusmaksulla ei niinkään ole väliä. Katsotaampa miten asia rahallisesti

Yritys tai yrittäjä perinnän kohteena

Yleinen käsitys on että osakeyhtiömuotoinen yritys on isompi, vakavaraisempi ja turvallisempi perinnän kohde. Usein käytäntö on aivan päinvastainen. Osakeyhtiöyrittäjän riski on tietysti yrityksen oma

bottom of page